Μάθετε για το ελαιόλαδο

Μάθετε για το ελαιόλαδο

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, τα ελαιόλαδα κατάλληλα για κατανάλωση περιλαμβάνουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και παρθένο ελαιόλαδο. 

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει ελεύθερη οξύτητα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, όχι μεγαλύτερη από 0,8 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια, και τα άλλα χαρακτηριστικά του οποίου αντιστοιχούν σε εκείνα που καθορίζονται για αυτήν την κατηγορία στο παρόν πρότυπο. 

Το παρθένο ελαιόλαδο έχει ελεύθερη οξύτητα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, που δεν υπερβαίνει τα 2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια και τα άλλα χαρακτηριστικά του αντιστοιχούν σε εκείνα που καθορίζονται για αυτήν την κατηγορία στο παρόν πρότυπο. 

Το ελαιόλαδο είναι το λάδι που αποτελείται από ένα μείγμα εξευγενισμένου ελαιολάδου και παρθένου ελαιόλαδου κατάλληλα για κατανάλωση ως έχουν. Έχει ελεύθερη οξύτητα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, όχι μεγαλύτερη από 1 γραμμάριο ανά 100 γραμμάρια και τα άλλα χαρακτηριστικά του αντιστοιχούν σε εκείνα που καθορίζονται για αυτήν την κατηγορία σε αυτό το πρότυπο.    

 

ΓΙΑΤΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ; 

 

Η γεύση

Το ελαιόλαδο είναι το μόνο βρώσιμο λάδι που προσφέρει ποικιλία φυσικών γεύσεων. Μπορείτε να επιλέξετε τη γεύση που σας αρέσει ανάμεσα σε ήπιο, ημιφρουτώδες, φρουτώδες, πικρό, πικάντικο και γλυκό ελαιόλαδο. 

 

Η υγεία 

Το ελαιόλαδο είναι ένας καθαρός χυμός ελιάς, πλούσιος σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ονομάζονται «καλά» λιπαρά. Έχει μεγάλη αναλογία βιταμινών Α, D και Κ, καθώς και βιταμίνη Ε, η οποία είναι βασική πηγή πρωτεΐνης που απαιτείται για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Το ελαιόλαδο ως σύμμαχος της υγείας μας συμβάλλει σε:     

χαμηλή πίεση αίματος    

πρόσληψη αντιοξειδωτικών    

σε σύγκριση με άλλα προστιθέμενα λιπίδια, το ελαιόλαδο βελτιώνει την ισορροπία της «καλής» (HDL) προς την «κακή» (LDL) χοληστερόλης στο αίμα    

μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων 

 

Η γαστρονομία 

Το ελαιόλαδο είναι το κύριο λίπος στη μεσογειακή διατροφή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική ή στη ζαχαροπλαστική. Οι καταναλωτές μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ωμό για σαλάτες και μαρινάδες. Χρησιμοποιήστε το για σοτάρισμα και ψήσιμο στο φούρνο ή στην κατσαρόλα. Δίνει στα πιάτα μια εξαιρετικά πλούσια γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τηγάνισμα.

Το ελαιόλαδο έχει υψηλό σημείο βρασμού 210 βαθμών Κελσίου και δεν αποδομείται τόσο γρήγορα όσο πολλά άλλα λάδια με επαναλαμβανόμενη υψηλή θέρμανση. Όλο και περισσότερα εστιατόρια κορυφαίας ποιότητας, σε όλο τον κόσμο, ενστερνίζονται τα βασικά στοιχεία της Μεσογειακής Διατροφής και σερβίρουν ψωμί με ελαιόλαδο και πάστα ελιάς αντί για βούτυρο, μια πρακτική που ακολουθούνταν συχνά στο παρελθόν. 

Η χρήση 

Τώρα που ξέρετε γιατί πρέπει να αντικαταστήσετε οποιοδήποτε άλλο λάδι χρησιμοποιείτε για να μαγειρέψετε με ελαιόλαδο, θα πρέπει να ξέρετε πώς να το διατηρήσετε φρέσκο ​​μέχρι την τελευταία σταγόνα.     

Αγοράστε μικρές ποσότητες για να έχετε πάντα φρέσκο ​​ελαιόλαδο.    

Αποθηκεύστε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.    

Αποφύγετε την έκθεση στη θερμότητα, το φως και τον αέρα γιατί θα αρχίσει να οξειδώνεται και να χάνει τις γεύσεις των φρούτων του. 

Γιατί λοιπόν Ελαιόλαδο;     

Γιατί είναι το μόνο λιπαρό τρόφιμο που έχει πραγματικά γεύση.    

Επειδή το ελαιόλαδο έχει αναγνωριστεί ως η πιο υγιεινή επιλογή ανάμεσα σε άλλα φυτικά έλαια ή οποιαδήποτε άλλη ελαιώδη ουσία, σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες.    

 

12 λόγοι για να επιλέξετε ελαιόλαδο

1. Οι ρίζες της ελιάς είναι βαθιά ριζωμένες στο έδαφος και στην ιστορία της χώρας.    

2. Η σοφία της εμπειρίας στην ελαιοκαλλιέργεια συνδυάζεται με την επιστημονική έρευνα.    

3. Οι κλιματικές συνθήκες και το οικοσύστημα είναι ευνοϊκές για την καλλιέργεια της ελιάς.    

4. Το είδος του ελαιώνα είναι καθοριστικός παράγοντας στον καρποφορικό κύκλο.    

5. Ο ενθουσιασμός για τον ελαιώνα συνδέεται με τη γνώση και την εμπειρία των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών.    

6. Οι πιο κατάλληλες ποικιλίες επιλέγονται πάντα για κάθε δεδομένο μποτάκι.    

7. Χρησιμοποιούνται οι καταλληλότερες τεχνικές συγκομιδής και λαμβάνεται πάντα υπόψη ο βαθμός ωρίμανσης του καρπού.    

8. Λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για τον καθαρισμό του καρπού πριν αποσταλεί για επεξεργασία.    

9. Ο χρόνος αποθήκευσης των φρούτων πριν από το πάτημα διασφαλίζει ότι το προϊόν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.    

10. Χρησιμοποιούνται οι σωστές μέθοδοι ελαιοτριβής.    

11. Η τυποποίηση και η αποθήκευση πραγματοποιούνται στις κατάλληλες συνθήκες για να εξασφαλιστεί σταθερή ποιότητα.    

12. Γίνεται ποιοτικός έλεγχος στο τελικό προϊόν, το ελαιόλαδο, και ελέγχεται για την υγιεινή του.